Rólunk

A Kiskopár 1970-ben nyitotta meg kapuit, amely gyorsan a pilisi túrázók közkedvelt találkozó helyévé vált. Innen Piliscsabáról indul ugyanis a 12,3 km-es túra a Nagy-Kopasz (447 m) tetején álló Dévényi Antal-kilátóhoz, amely 360 fokos panorámát terít látogatója elé a Pilis és a Budai-hegység vonulatairól.

A könnyű, kisebb emelkedőkkel tarkított túra nagyjából 3,5 órát vesz igénybe, mely során a Kiskopár épp útba esik egy jól eső frissítőre.

Mivel a bisztró közvetlen a Klotildliget vasútállomás mellett van, akár a vonatról leszállva is be lehet térni egy kis túra előtti szíverősítőre, de a hazainduló vonat előtti utolsó állomás is lehet. Az 50 év alatt számos névre hallgatott a vidám kis kávézó-söröző, ám a közel múltban visszatértünk az eredeti Kiskopár névhez, mely a legközelebbi hegycsúcs, a Kis-Kopasz elnevezéséből fakad.

 

 

 

A Kiskopár Bisztró kapujának különleges története van.

Alig néhány évtizeddel ezelőtt a vendéglátóhely udvara egységesen a következő sarokig, vagyis Szent István út mentén egészen a Kisfaludy utca sarkáig egy telket alkotott és a Nagybaczoni család tulajdona volt.

A család 1925-ben vásárolta a telket és ezt követően építették fel a ma is álló villát a telek nyugati részén. A családfő, nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes volt, 1942 és 1943 között pedig Magyarország hadügyminisztere. A kapu a villával egy időben épült a 20-as években. A kaputól íves út vezetett fel a ház bejáratáig. A közeli Klotildliget vasúti megállótól magas rangú tisztek és előkelő vendégek is érkeztek a családhoz, akik mind ezen a kapun keresztül sétáltak fel a villához, míg a gőzmozdony szuszogva továbbhaladt mögöttük Esztergom felé.

Az 1970-es években a helyi tanács határozata alapján a telket kisajátították és jelképes összegért eltulajdonították a családtól. Ezután épült fel a kert és a villához felvezető kocsiút helyén a Kiskopár, melyben az 1980-as években közért is működött, külön bejárattal a Munkácsy utca felől a ház északi
oldalán.